Het is crisis. Voor heel wat mensen in onze psychotherapiepraktijken is het dat al lange tijd. Ze vechten om te overleven, om voldoende stabiel te blijven, om het leven aan te kunnen.
En dan komen er plots allerlei maatregelen van bovenaf en noodberichten van overal. Want je kan geen tv opzetten, geen sociale media bekijken, niet buitenkomen,… of daar is het nieuws dat op je inbeukt. Soms kan het voelen alsof dit er echt niet meer bij kan. Alsof alle veilige grond onder je voeten weggeslagen wordt.
Wat kan je doen in deze toestand om je mentale gezondheid te onderhouden?
Zorg voor structuur. Op tijd opstaan, op tijd gaan slapen en op regelmatige tijdstippen eten. Als je slaap- en waakpatroon en je eetpatroon (nog meer) overhoop gehaald worden, dan ben je nog verder van huis.
Maak een planning, en zorg voor een afwisseling in rustige en inspannende activiteiten. Routines die elke dag terugkeren, kunnen enigszins wat rust brengen. Maar verlies je er ook niet in, door alles te willen controleren en heel vast te plannen. Via de website Canva kan je wekelijkse schema’s maken. Experimenteer ermee, zodat het bij jouw stijl en behoeften past. Een print-klaar voorbeeld vind je hier.
Wat doe je graag, waar haal je energie uit, wat vind je fijn? (Denk aan hobby’s, maar misschien ook nieuwe dingen die je kan uitproberen: een boek lezen dat al lang op de stapel ligt, een spel spelen, een documentaire of serie bekijken, een nieuw gerecht uitproberen,…
Wat prikkelt je interesse? Misschien kan je iets nieuw leren via online cursussen zoals Udemy (betalend), Edx (gratis), Coursera (gratis). Of via YouTube-tutorials (denk aan haken, knutselen, softwareskills,…)
Wat heb je nog te doen? Misschien heb je taken voor school of werk, die al een tijd zijn blijven liggen. Die kan je nu in je to-do-lijst opnemen. Net zoals taken in je huishouden, of herstellingen in huis of tuinwerken.
Blijf in contact staan met vrienden en familie. Gebruik de kanalen die er zijn, en waar jij je het comfortabelste bij voelt. Soms zal dat chatten zijn, soms bellen of videochat (vb. Messenger, WhatsApp, Skype, Facetime,…). Ook sociale media kunnen hierin een steun bieden, maar bekijk goed wat en wie je wil volgen. ‘Blijf in uw kot’ wil niet zeggen ‘isoleer jezelf’!
Tv-kijken en internetten is toegestaan, maar… zorg ervoor dat je je er niet in verliest. We weten allemaal hoe verleidelijk is om ‘toch nog ééntje…’ te willen kijken. Maar als dat ten koste gaat van je structuur en slaapkwaliteit, dan wordt het tijd om iets anders te gaan doen. Tip: zet een wekker aan de andere kant van de kamer, zodat je ook echt even moet opstaan en kan stilstaan of je wel echt verder wil doen.
Beperk de tijd om met het nieuws bezig te zijn. Het kan ook helpen om meldingen van nieuws-apps of mails met ‘breaking news’ voorlopig maar even uit te zetten. Een overload aan informatie werkt niet geruststellend.
Beweeg! Bewegen bevordert de immuniteit, je mentale gezondheid en zorgt ervoor dat er endorfines aangemaakt worden die je beter doen voelen. Wandelen of fietsen met je gezin of een vriend(in) is nog steeds toegestaan, zolang je ook hier voldoende afstand houdt en niet buitenkomt wanneer je ziek bent. Thuis kan je via allerlei apps of YouTube-filmpjes wel inspiratie vinden voor yoga of HIIT-trainingen. Een collega ontwikkelde bijvoorbeeld de 20 days of coron-abs .
Laat je creativiteit spreken. Dat kan gewoon heel leuk zijn, om met je handen bezig te zijn en iets te creëren. En ook als er binnenin jou zoveel aan het wroeten en worstelen is, kan het helpend zijn om te zoeken naar manieren om er ‘taal’ aan te geven. Sommige mensen doen dat graag door te dansen, anderen door te schrijven, tekenen, schilderen, beeldhouwen,…
Voel je dat je mentaal aan het afglijden bent? Neem dan contact op met je eigen hulpverlener, of met een dienst die je te woord kan staan. Denk hierbij aan:
Deze bijdrage werd geschreven door Els Verheyen en is ook terug te vinden op haar website. Els is psycholoog en voorzitter van de patiëntenvereniging ANBN (kernlid OPGanG).