Online platform checkjezelf.be uitgebreid om Vlamingen mentaal te versterken

  • Gepubliceerd op 09/11/2020

Terwijl de coronacijfers blijven stijgen, verliezen veel Vlamingen de moed. Plannen vallen weg, ons sociale leven staat on hold. Omdat de crisis iedereen ook mentaal zwaar treft, lanceerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, checkjezelf.be. Dit platform helpt Vlamingen om mentaal fit te blijven met tips, oefeningen en verhalen. Vandaag wordt het platform uitgebreid met nieuwe thema’s die vooral een positieve boodschap willen brengen.

Positieve nood

De media houden ons non-stop op de hoogte van de huidige coronasituatie. We worden overspoeld met intens nieuws. Het maakt mensen neerslachtig, angstig, onzeker. En ook coronamoe. “Er is op dit moment een sterke nood aan positieve boodschappen. Mensen zoeken manieren om zin te geven aan hun dagen, hoe moeilijk die ook zijn. Daar willen we hen met checkjezelf.be bij helpen”, vertelt minister Beke. Zo zijn positiviteit en zingeving twee thema’s die nu worden toegevoegd.

Corona heeft grote impact op mentaal welbevinden

Het platform www.checkjezelf.be omvatte tot nu toe 6 specifieke thema’s die de coronacrisis heel actueel had gemaakt: eenzaamheid, angst, stress, verlies, veerkracht en burn-out. Nu komen daar extra thema’s bij: positiviteit, zingeving, zelfvertrouwen, piekeren en verbondenheid. “We voegen bewust ook positieve thema’s toe, want daar hebben mensen nu echt behoefte aan”, aldus Beke. Ook thema’s als ouderschap en jobverlies worden behandeld. “Dat zijn scharniermomenten die van mensen sowieso al veerkracht vragen. En in coronatijden misschien nog meer.”

Informatie, tips en oefeningen

Het online platform is een onderdeel van minister Bekes actieplan Zorgen voor Morgen. “Het platform wordt nu uitgebreid met verdiepende informatie, tips van experten en getuigenissen, gebundeld in nieuwe thema’s. De uitbreiding is zeer zinvol en actueel. Het platform speelt in op de noden van het moment. Veel mensen zijn op zoek naar een houvast, naar hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan. En dat vinden ze onder andere op checkjezelf.be.”

Op checkjezelf.be kan je ook praktisch aan de slag met de thema's, via eenvoudige oefeningen. Zo zijn er oefeningen om op een ludieke manier te ontspannen, om dankbaar te leren zijn of om je emoties toe te laten en te accepteren. Het platform is er voor iedereen vanaf 16 jaar die vragen heeft over zijn of haar mentaal welbevinden. Of uitdagingen ondervindt op dat vlak.

(Bekende) Vlamingen delen hun ervaringen

Op checkjezelf.be delen verschillende Vlamingen hun persoonlijke ervaringen rond verschillende thema’s. Bekende Vlamingen doen dit in een videoboodschap. Zo toont de goedlachse Ketnet-ster Francisco Schuster welke onvervalste positivo hij is. Radiopresentatrice Leen Demaré spreekt openhartig over wat haar plotse jobverlies met haar deed en Sarah Vandeursen, bekend van o.a. De Ideale Wereld en Callboys, heeft het over iets dat ze nog vaak doet: piekeren.

Ook geven verschillende experten uitleg en concrete tips in korte videoboodschappen. Psychiater Dirk De Wachter praat over verbondenheid en zingeving; gedragstherapeut en professor Filip Raes spreekt over piekeren en prof. Dr. Jessie Dezutter gaat in op positiviteit. Daarnaast vertelt kindertherapeute Nicole Vliegen over ouderschap en professor arbeidspyschologie Hans De Witte over jobonzekerheid.

Checkjezelf.be wordt uitgebreid op 9 november. Tegelijkertijd start er een campagne op sociale media. Meerdere videoboodschappen van bekende Vlamingen en experten zullen op Facebook, Instagram en You Tube worden verspreid.