Op één webadres kunt u vanaf nu zo'n 50 online tools vinden die goedgekeurd zijn om de geestelijke gezondheid te helpen ondersteunen.
Op zoek naar een hulpverlener? Of alleen maar naar iemand om eens tegen te praten? Wilt u dringend uw alcoholprobleem aanpakken, of werk maken van die 10.000 stappen per dag? Misschien een goede app vinden om met mindfulness-oefeningen tot rust te komen? Of uw veerkracht verhogen, nu de coronapandemie zo lang aansleept?
Op de website onlinehulp-apps.be vindt u vijftig online-toepassingen en apps opgelijst. Tegen het einde van de zomer zullen het er een tachtigtal zijn. Het gaat om initiatieven uit Vlaanderen en Nederland die zijn getest en goedgekeurd door een groep van hogescholen en organisaties die actief zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg. Dat gebeurde met de steun van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Het idee ontstond bij docenten die opleidingen en bijscholingen geven over onlinehulp. ‘Al jaren merken we dat hulpverleners wel aan de slag willen gaan met onlinetools, maar ze geven toe dat ze niet de energie en de competentie hebben om de goede te selecteren', zegt Philippe Bocklandt, docent aan de Arteveldehogeschool. ‘Op een bepaald moment kregen we daar zoveel vragen over dat we met een ander plan moesten komen.'
Publieksvriendelijk
Er werd bewust gekozen om de site zo publieksvriendelijk mogelijk te maken. ‘Onlinehulp heeft als groot voordeel dat de gebruiker veel meer de regie in handen krijgt', zegt Bocklandt. ‘Sommige tools dienen als pure zelfhulp. Andere functioneren beter binnen de relatie tussen cliënt en hulpverlener. Neem een onlinedagboek: dat is vooral zinvol als een hulpverlener er bij een volgend gesprek op kan inspelen.'
Bron: De Standaard, 20 april 2021